Ramadan en Fitness: Tips om te Trainen tijdens het Vasten

March 27, 2023

Ramadan is een bijzondere tijd voor moslims over de hele wereld, waarin het vasten en de spirituele ontwikkeling centraal staan. Als je aan fitness doet en wilt blijven trainen tijdens de Ramadan, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je enkele tips om tijdens het vasten toch fit te blijven:

  1. Plan je trainingen slim

Tijdens de Ramadan is het belangrijk om je trainingen slim in te plannen. Probeer bijvoorbeeld te trainen net voor de iftar (avondmaaltijd) of na het Taraweeh gebed (een extra gebed dat na het avondgebed wordt verricht), wanneer je voldoende energie hebt om te sporten. Vermijd het trainen tijdens de middag, omdat de kans groot is dat je dan uitgeput raakt. Als je niet zeker weet welk moment voor jou het beste is om te trainen, experimenteer dan met verschillende tijden en ontdek wat het beste werkt voor jou.

  1. Focus op krachttraining

Tijdens de Ramadan kan het lastiger zijn om vet te verliezen en spiermassa op te bouwen. Het is daarom belangrijk om je te concentreren op krachttraining, omdat dit kan helpen om de spiermassa te behouden en te versterken. Ook kan krachttraining helpen om het metabolisme te verhogen en de vetverbranding te stimuleren.

  1. Eet de juiste voeding

Tijdens de Ramadan is het belangrijk om gezonde voeding te eten om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies voor voedingsmiddelen die langzaam worden verteerd, zoals volkoren granen, bonen, noten en zaden. Ook is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om de spiermassa te behouden. Zorg ervoor dat je tijdens de iftar en suhoor voldoende voeding binnenkrijgt, zodat je lichaam voldoende energie heeft om te trainen.

  1. Drink voldoende water

Tijdens de Ramadan kan het lastiger zijn om voldoende water binnen te krijgen vanwege het vasten. Het is echter belangrijk om voldoende te hydrateren tijdens de momenten waarop eten en drinken is toegestaan, zoals tijdens de iftar (avondmaaltijd) en suhoor (ochtendmaaltijd). Drink minimaal 8 glazen water per dag om gehydrateerd te blijven.

  1. Luister naar je lichaam

Tijdens de Ramadan is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je je uitgeput voelt of last hebt van duizeligheid of hoofdpijn, is het beter om de training te verminderen of zelfs te pauzeren. Luister naar je lichaam en neem voldoende rust.

  1. Vergeet niet te stretchen

Tijdens de Ramadan kan het lastiger zijn om flexibel te blijven vanwege het vasten en het verminderen van de fysieke activiteit. Het is echter belangrijk om te blijven stretchen.